Liquid Wind, Kanteleen Voima ja Piipsan Tuulivoima ovat tänään 12.12.2023 kertoneet allekirjoittaneensa yhteistyösopimuksen, jonka myötä yhtiöt laativat toteutettavuusselvityksen e-metanolin tuotantolaitoksen rakentamiseksi Haapavedelle. Aiesopimus käynnistää osapuolten välisen yhteistyön, jonka tavoitteena on kehittää puhtaan energiantuotannon ratkaisuja Haapavedelle, sekä vahvistaa Suomen sähköpolttoaineiden tuotantokapasiteettia. Yhtiöt ovat sitoutuneita projektin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.

Projektia kehitetään rinnakkain NordFuelin biojalostamohankkeen kanssa, ja tuotantolaitoksen sähköntarve on määrä kattaa Piipsan Tuulivoiman tuottamalla maatuulivoimalla. NordFuel on Kanteleen Voiman tytäryhtiö, ja Piipsan Tuulivoima on osa Puhuri-perhettä.

Claes Fredriksson, Liquid Windin perustaja ja toimitusjohtaja kommentoi aiesopimusta seuraavasti:

”Olemme innoissamme voidessamme julkistaa ensimmäisen projektimme Suomessa yhdessä NordFuelin ja Puhurin kanssa. Liquid Wind kehittää päästöttömän sähköpolttoaineen tuotantolaitoksia metanolin tuotantoon. Haapavedellä tuotettava metanoli käytetään polttoaineena meriliikenteessä, jossa päästöjen vähentäminen on haastavaa. Ensimmäisen Suomeen valmistelemamme tuotantolaitoksen myötä olemme jälleen askelen lähempänä fossiilisista polttoaineista riippumatonta maailmaa.”

Myös Kanteleen Voiman ja NordFuelin toimitusjohtaja Matti Asikainen iloitsee alkavasta yhteistyöstä:

”On hienoa päästä tekemään yhteistyötä Liquid Windin kanssa, joka on yksi alansa merkittävimpiä toimijoita. Kiertotalous ja zero waste -ajattelu ovat NordFuelin liikeidean ytimessä. Liquid Windin teknologia mahdollistaa biojalostamon prosessissa syntyvän hiilidioksidin hyödyntämisen tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Biojalostamon ympärillä oleva ja sinne rakennettava teollinen infrastruktuuri tarjoavat erinomaiset puitteet sähköpolttoaineen tuotantolaitokselle.”

Haapavetisen tuulivoimayhtiö Puhurin sekä Piipsan Tuulivoiman toimitusjohtaja Tuomas Ylimaula on niin ikään hyvillään yhteistyön käynnistymisestä.

”Paikallisena yhtiönä olemme ylpeitä projektista, jonka kehittämiseen olemme sitoutuneet yhdessä Liquid Windin ja NordFuelin kanssa. Haapavedelle on suunnitteilla merkittävä vihreän energian keskittymä. Juuri tällaista kehitystä tarvitsemme, jotta voimme täysimittaisesti hyödyntää Suomen tuulivoimakapasiteetin.”

Lisätietoja:

Matti Asikainen
Kanteleen Voima Oy, NordFuel Oy
Toimitusjohtaja
+358 40 5534 926

Tuomas Ylimaula
Piipsan Tuulivoima Oy, Puhuri Oy
Toimitusjohtaja
+358 50 454 9289

Anniina Kärkkäinen
NordFuel Oy, Puhuri Oy
Viestintäpäällikkö
+358 44 017 9327

Liquid Wind on johtava sähköpolttoaineiden tuotantolaitosten kehittäjä, jonka visiona on vähentää maailman riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Liquid Windillä on vakaa projektiportfolio Pohjoismaissa, ja yhtiön tavoitteena on tehdä investointipäätös kymmenestä projektista vuoteen 2026 mennessä. Liquid Windin kotipaikka on Göteborgissa Ruotsissa ja henkilöstöä myös Tanskassa, Suomessa ja Iso-Britanniassa, yhteensä noin 50. Liquid Windin taustalta löytyy vahva joukko sijoittajia, kuten Alfa Laval, Carbon Clean, Elyse Energy, HyCap, Siemens Energy, Topsoe ja Uniper.

NordFuel valmistelee modernin biojalostamon rakentamista Haapavedelle, Pohjois-Pohjanmaalle. Valmistuttuaan biojalostamo tuottaa sahanpurusta ja metsätalouden sivujakeista bioetanolia, biokaasua ja ligniiniä, joilla korvataan fossiilisia tuontipolttoaineita. NordFuel on Kanteleen Voiman 100 % omistama tytäryhtiö.

Puhuri on haapavetinen tuulivoimayhtiö, joka tuottaa puhdasta energiaa omistajilleen. Puhurin omistaa 27 paikallista energiayhtiötä. Puhuri kehittää, rakentaa, operoi ja omistaa tuulipuistoja, joiden perusta on ympäristön kannalta järkevissä ratkaisuissa. Piipsan Tuulivoima on Puhurin sisaryhtiö. Yhtiö valmistelee Piipsan tuulipuistohanketta, joka sijoittuu Haapaveden kaupungin alueelle, sekä Tuulikaarron tuulivoimahanketta, joka sijoittuu Kärsämäen ja Siikalatvan kuntien alueille.